Dočkáme sa turnaja ESL One Cologne?

  • Sebastián Soroka
  • 03. 07. 2020 01:49

Tradičný turnaj, ktorý sa koná v letných mesiacoch za účasti najlepších tímov sveta, ktorých sprevádza zaplnená Lanxess aréna je tento rok vo veľkom ohrození.

Vírus COVID-19 zasiahol snáď všetky odvetvia našich životov. Svoju daň si vyžiadal aj esport. Už na prelome februára a marca sa IEM Katowice odohrali bez účasti divákov, neskôr sa začali všetky turnaje vrátane majoru presúvať na online servery, v tom horšom prípade sa zrušili úplne. Counter-strikovy esport môže dostať reštart už koncom augusta (srpna) práve v Kolíne nad Rýnom, avšak pomaly ale isto zhoršujúca sa situácia je veľkou hrozbou. Ako informuje portál HLTV.org s odvolaním sa na spoločnosť ESL, organizátori ESL One Cologne nevidia veľmi optimisticky presun zúčastnených tímov do jednej lokality. Okrem toho, že by bolo nesmierne náročne presunúť tímy na jedno miesto, je tu aj hrozba opätovného zavádzania striktných bezpečnostných opatrení. Zvyšuje sa tu tak pravdepodobnosť presunu turnaja do online formátu. Podobné ako u iných eventov by zúčastnené tímy rozdelili do regiónov.

ESL One Cologne ponúka jedinečnú atmosféru Photo by ESL

Nariadenia väčšiny členských štátov EU síce povoľujú bezproblémovú migráciu, avšak veľký problém robia krajiny z iných kontinentov. Najmä obtiažny bude presun tímov z USA a Brazílie, kde je situácia veľmi kritická. Ruská federácia na tom tiež nie je najlepšie. Situácia v týchto krajinách je čoraz viac horšia a horšia. Event ale stále ostáva oficiálne v platnosti, všetko sa ale bude vyvíjať od situácie vo svete. Potvrdených je zatiaľ 18 z 24 tímov, vrátane mužstiev ako sú Liquid, CLoud9, 100 Thieves, Evil Geniuses, a FURIA.

Zoznam potvrdených tímov Photo by ESL

Ako pocíti esport toto obdobie?

Môže sa zdať, že esport dokáže dlhodobo fungovať na vysokej úrovni aj bez LAN turnajov, zdanie však klame. Pozornosť širokej verejnosti sa možno vďaka aktuálnej situácii viac sústreďuje na toto odvetvie, avšak aj esport potrebuje organizovať eventy za účasti divákov. Už teraz prišli organizácie, usporiadatelia turnajov ale aj hráči o podstatnú časť financií. Zníženie platov potvrdil aj Martin "STYKO" Styk v športovom spravodajstve pod taktovkou slovenskej televízie. Spoločnosť MTG (materská spoločnosť DreamHacku a ESL) hlásila ešte v pred 4 mesiacmi, že jej tržby v prvej polovici roka 2020 poklesnú o 40% v porovnaní s minulým rokom. Pred nami je ešte druhá časť roka, v ktorej to na zorganizovanie turnaja so zaplneným štadiónom rozhodne nevyzerá. Reči o tom, že esport to nepocíti rozhodne nie su na mieste. Je to možno lepšie v porovnaní s futbalom, či hokejom, avšak koronakríza pácha veľké škody aj tu. Všetko zle je ale na niečo dobre. Táto doba je veľkou príležitosťou priblížiť elektronické športy nezainteresovanej verejnosti. V konečnom dôsledku to môže celé prostredie esportu posunúť viac dopredu, než si dokážeme predstaviť.

Zdroj titulnej fotografie: ESL

Presne pre takéto momenty sa musí esport čím skôr vrátiť do starých koľají

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.