Čo všetko vieme o Source 2?

  • Martin Bukovský
  • 18. 07. 2020 18:30

Posledné mesiace sa veľa hovorilo o tom, že by CS:GO malo prejsť do nového enginu, Source 2. Unikli ale ďalšie informácie, ktoré do svojho videa spracoval Tyler McVicker . V článku si preberieme históriu Source 2 enginu, jeho následnú implementáciu do CS:GO a možný dátum otvorenej bety.

Najprv si musíme uvedomiť históriu Counter-Strike a enginu Source. Ten bol vytvorený na základe hry Left4Dead firmou Hidden Entertaintment a implementovaný do Counter-Strike 1.5. Táto firma neskôr spravovala aj CS:GO, až po Arms Race update, čiže do polovice roka 2013. O rok na to sa na internete objavili obrázky prerobeného Left4Dead a možných budúcich projektov od Valve. V položke Source2 sa nachádzali súbory ako Dota2, Half-Life 3 či Left4Dead 3. CS:GO tam nebolo. Je treba dodať, sa v priečinku nachádzala položka CS2. Túto hru vytvoril Minh Le, známy taktiež ako Goose. Minh Le bol jeden zo základných pilierov Counter-Strike. Neskôr sa z CS2 vyliahla hra Tactical Intervention, ktorá vyšla 8.10.2013. Takže teraz už vieme, že v roku 2014 nebol ani náznak snahy preniesť CS:GO do nového enginu.

arms race.png

Arms Deal update priniesol do hry aj skiny Photo by CS:GO Blog

V roku 2017, majiteľ Valve, Gabe Newel, robil „spýtajte sa ma hocičo“ na platforme reddit. Neskôr nechal na niektoré otázky odpovedať aj svojich zamestnancov a jeden z hlavných CS:GO developerov odpovedal na otázku ohľadom Source 2 následovne:

Source2 je veľa systémových prepisov. Pre CS:GO tieto nové systémy pridávame po jednom. Niektoré sú už vo vývoji, ako napríklad Panorama UI. Ďalšie systémy môžu nasledovať, no niektoré ale nikdy nebudú vhodné pre CS:GO.

Následne na to, pridal aj zaujímavú anekdotu

Keď sme sa na Majoroch pýtali hráčov, čo si myslia, že by Source 2 priniesol, väčšina odpovedala lepšie hitboxy. Vydať celú hru v novom engine by tento problém nenapravilo, ba naopak. Preto sme zlepšili hitboxy.

Po tejto vete už zhruba tušíme, čo bolo cieľom Counter-Strike: Global Offensive tímu v roku 2017 ohľadom nových mechaník a nového enginu.

Csgo-hitboxes-20150915-update.png

Hitbox update z roku 2015 Photo by CS:GO Blog

Neskôr sme sa dozvedeli, že developeri začali na Source 2 pracovať až po vydaní Panorama UI, čo bolo až v polovicu roku 2018. Od vtedy sme mali rôzne úniky informácií, rôzne reťazce a iné veci, ktoré naznačovali, že sa na Source 2 aktívne pracuje. V marci roku 2020 sa v hre Half-Life Alyx našli viaceré CS:GO elementy. Cez granáty, až po niektoré objekty z máp Office a Militia, o ktorých sa vraví, že by mali dostať remake. Takže áno, CS:GO už beží na Source 2, je to ale uzavretá verzia iba pre developerov, ktorí majú ešte veľmi veľa roboty pred sebou.

Čo by Source 2 naozaj spravil? Hra by vyzerala na 95% tak isto. Väčšinu vecí by to iba rozbilo. Developeri predsa sami nedokážu nájsť všetky bugy. Spomeňme si na Vianoce 2015 a naozaj hnusný darček od Valve. Revolver R8, ktorý bol taký silný, že dostal prezývku „AWP do vrecka“. Hra bola v to obdobie doslova nehrateľná. Niektorí hráči práve kvôli Revolveru prestali hrať CS:GO a dodnes ho nezapli. Teraz si predstavme, čo by sa stalo, keby sa zmení celá hra. Bugy, ktoré si ani nedokážeme predstaviť. Všetky komunitné mapy by boli nefunkčné.Je dosť možné, že Source 2 neuvidíme ani v roku 2021, nieto ešte tento rok. A najprv musí vyjsť v uzavretej bete, aby sa tie najväčšie bugy našli skôr, než sa engine pridá do hry pre všetkých.

Tomu, že Source 2 tak skoro neuvidíme, napovedajú aj updaty, ktoré v poslednej dobe dostávame. Krásnym príkladom je „texture streaming“. Je možné, že Valve bude najbližšie 2 roky skúšať rôzne funkcie, ktoré, keď sa osvedčia, implementujú do Source2. Slovíčko Source2 znie pekne, no musíme si uvedomiť, čo to naozaj prináša, a že to pre CS:GO momentálne nie je ani zďaleka tá najlepšia možnosť.

maxresdefault.jpg

Source 2 prinesie veľa nových možností pre tvorcov máp Photo by timeisbutawindow

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.