TOP15 The Elive #8

  • Sebastián Soroka
  • 23. 01. 2020 17:30

8.miesto v našom rebríčku si ukoristil Erik "The Elive" Sith

Za Elivove prvé väčšie zviditeľnenie na našej scéne môžeme považovať rok 2017. V tom roku sa on a jeho spoluhráči pridali pod organizáciu Universe, kde dosahovali slušné výsledky. V roku 2017 sa taktiež stali vicemajstrami SR. V následujúcom roku si vyskúšal aké to je hrať na lanke svetových rozmerov, kedy sa s Game Agents zúčastnil V4 Future Sports Festivalu. Neskôr sa ešte ocitol v tíme po boku frozena, s ktorým získal mnoho cenných trofejí v rátane titul z MČR. V uplynulom roku už tvoril stálicu tímu Universe, ktorý si pod jeho in-game leadrovaním siahol na zopár titulov. Práve úspechy, ktoré pozbieral za posledné roky z neho robia jedného z najlepších a najskúsennejších hráčov na našej scéne. Aký ale bol jeho rok 2019, že si vyslúžil 8.miesto v našom rebríčku?

Elive (druhý sprava) v drese Cyber Gaming na slovesnkej lanke, Dream Slovakia LAN party. Vtedy sa písal rok 2016. Photo by Dream Slovakia LAN party.

Elive svoj rok odštartoval po boku Frozena v Gunrunners. Frozen ale po pár dňoch ohlásil svoj odchod do zahraničia. Celý tím sa tak rozpadol a každý sa vydal vlastnou cestou. Elive v zahraničnú ponuku nedúfal. Vedel, že jeho doterajšie výsledky stačiť nebudú. V Gunrunners ale získal mnoho skúsenosti, ktoré následne mohol pretaviť v inom time. To sa aj nakoniec podarilo, keďže s Universe brali prvé miesto až z troch CZ/SK laniek.

Dúfať som nedúfal, lebo viem, že som nedosiahol také výsledky aby si ma všimol niekto zo zahraničia. Vedel som, že so skúsenosťami sa chcem vrátiť k UNI, a tak sa aj stalo a s chlapcami sme mali pomerne dosť úspešný rok 2019.

Vo febuári ale vysvitlo, že Elive už nie je free agent a vracia sa do tímu Universe. Svojím návratom dokázal zúročiť skúsenosti, ktoré za posledný rok nabral. Spoluhráči sa od neho chceli naučiť čo najviac. Aj keď to nebolo vždy jednoduché, tak tvrdá drina nakoniec priniesla ovocie. Veď počas roka sme to aj mohli vidieť. Inšpiráciu v in-game leadrovaní si zobral od jedného zo svojich starých spoluhráčov.

Chalani mi hneď povedali, že chcú aby som ich naučil čo najviac. Hneď ako som sa pripojil som im ukázal nový štýl hry, ktorý som mal od QUEZTONA a začali sme sa ho učiť. Začiatky boli pekelné, ale koniec úžasný. Videli ste sami, že universe ako tím mal potenciál a nerobili sme random vybiehačky, solo playe ako každý tretí.

Elivová parádička v zápase proti Brute

Celému tímu veľmi pomohol príchod Ketubora. Elive sa s ním stretol bok po boku ako hráč v roku 2017 a neskôr bol ním aj coachovaný v už spomínanom Gunrunners. Tentokrát bol Ketubor opäť coachom. Jeho analýza hry dokázala celému tímu veľmi pomôcť a pripraviť ich na dôležité zápasy. Aj vďaka tomu Universe počas roka predviedli to, čo predviedli. Elive vďaka nemu dostal mnoho príležitosti, ktoré ho nakoniec dostali tam, kde je teraz.

Tým, že KETUBOR bol náš coach v GRS som vedel, čo všetko môže ponúknuť a tak sa aj stalo. Dni keď ketubor mal čas a chuť na prípravu sme boli v najlepšej forme. Pozerali sme demá, ktoré nám on sám vybral, pozerali sme presné kolá, ktoré určil a poznamenal veľa vecí, ktoré využívam doteraz. Ketubor je človek, ktorý vo mne videl potenciál a daroval mi kvantum príležitostí. Dlžím mu viac ako poďakovanie, ale k tomu sa ešte dostanem.

Počas roka prišli na rad aj trochu horšie chvíle. Namysli sú zmeny v tíme. Najpr talentovaného Mixa nahradil rovnako talentovaný Forsyy a zase stálicu tímu Lastíka vymenil Neofrag. Práve Lastík bol Erikov dlhoročný spoluhráč. Hral s ním už vo svojich začiatkoch. Výsledky ale neboli veľmi dobré a chcelo to zmenu. Tú doporučil aj samotný Ketubor. Elive sa tak musel rozhodnúť.

No ako prvé, MIX je veľmi talentovaný mladý chlapec, ktorý mohol dotiahnuť náš tím k veľkým úspechom, u neho bol problém iba jeho prístup. No a Lastík to bolo moje najťažšie rozhodnutie, ktoré som kedy učinil. Je to teammate od mojich začiatkov, ešte keď ma nikto nepoznal. No výsledky neboli dobré a ketubor mi povedal, že vidí najväčšiu chybu v ňom. Jasné, že som mohol povedať :"kamoško nekickneme ho dáme mu šancu." ale ketuborovi verím a veril som mu vždy, a tak som učinil svoje najťažšie rozhodnutie mojej kariéry.

Prehľad Elivových štatistík

Nová zostava tímu Universe mala premiéru na ESL Nationals 1. Pre novú päticu to bol víťazný debut a z Poľska si tak viezli zaslúžený titul. Po tomto finále nasledovala brnenská PLAYzone challenge. Universe boli považovaní za veľkých favoritov, ktorí na turnaj dorazili s veľkým sebavedomím a nič iné ako zlato si nepripúšťali. Po prvom dni to ale vyzeralo všelijako, len nie dobre. No Elive prezradil, že to bola taktika hrať v prvý deň zle a potom prekvapiť. Nakoniec sa táto metóda zdala byť správna, nakoľko si Universe pripísali druhý titul v rade.

Na PZ challenge sme šli s tým, že odídeme iba s prvým miesto. Turnaj pred tým, ESL NATIONALS, sme vyhrali , tak sme nastúpili s veľkým egom. Prvý deň sme ale boli zápas od vypadnutia a všetky ostatné tímy sa mi smiali, hovorili, že čo ako to ide, aj keď vedeli a vždy som im povedal, že je to taktika. Skončíme posledný a vyradíme prvých, a tak sa aj stalo. Skoro z posledného miesta sme postúpili a vyradili BRUTE do LB. Nakoniec sme vyhrali celý turnaj a už sa nám nikto nesmial. :D

Počas leta boli Elive a spol veľmi aktívni na platforme ESEA. Vďaka svojím výkonom sa ich zápasy dostali aj na HLTV. Nutno dodať, že boli veľmi blízko k postupu do baráže o prestížnu ESL MDL. Nakoniec sa im ale nepodarilo vyhrať najdôležitejšie zápasy. Jedným z nich bol aj proti francúzskym LDLC. Možno by mnohí povedali, že rozhodol väčší skill u oponentov. Samotný IGL tímu Universe mal nato ale iný pohľad.

Nemyslím si, že boli skillovo lepší, určite skúsenejší, ale my sme prehrali náš zápas skorej ako sme doň vošli. Preto sme mirage proti LDLC prehrali 2:16, potom sme si povedali, že nemáme čo stratiť a nuke bol o dosť lepší. Už sme neboli tak upnutí, že hráme proti LDLC, ale brali sme ich ako nejakých random francúzov a preto sme skoro vyhrali.

Team Universe po víťazstve na ESL Nationals 1. Photo by ESL Česko a Slovensko

Nastal čas, kedy sa Universe museli vrátiť späť do Brna. Do mesta, kde vyhrali PZCH. Reč bola tentokrát o MČR 2019, kde rovnako ako na PLAYzone challenge bol celý tím považovaný za jedného z dvoch najväčších favoritov. Koniec koncov, Elive a Ketubor obhajovali titul z minulého roka. V skupinách Ketuborovi zverenci nezaváhali a vybojovali si postup do semifinále turnaja. Tam sa v boji o finále stretli proti neskorším víťazom z eXtatusu. Ako už vieme, Elive to so svojím tímom nedokázal a musel sa zmieriť s tým, že tento rok titul nezíska. Útechou mu mohla byť aspoň bronzová medaila, ktorú získali po ťažkom boji proti Brute.

Ako som už viac krát písal, určite sme chceli prvé miesto, ako pre chalanov, tak pre ketubora. Extatus boli najlepší ten turnaj, a tak sme prehrali. Jediná vec, ktorú by som vytkol bolo, že som mal technical issue asi 1h a potom som sa musel hneď napojiť bez rozohry, to ma docela na začiatku chytilo a prehral som pár duelov. Nie je to výhovorka, iba konštatovanie, samozrejme sme vyhrať mohli ale extatus boli lepší.

Nastal čas poslednej lanky v drese Universe. Samotná organizácia totiž vydala vyhlásenie, že toto bude pre ich hráčov posledný turnaj v ich farbách. Nemohol sa jej už ale zúčastniť kmeňový hráč LucasP, ktorý sa rozhodol povesiť hernú myš na klinec. Erik hodnotil celý turnaj veľmi kladne od organizácie, cez ich samotnú hru, až po výber priestorov. Na turnaj museli prísť s hosťom uZmanom, ktorý zastupoval už spomínaného Lucasa. Elive počas celého zápasu podával skvelý výkon, a to sa prejavilo aj v konečný výsledok, kedy Universe zdvihli pohár nad hlavu.

ESL je pre mňa zatiaľ najlepšia lan akcia, čo sa týka organizácie.Keď som prišiel, už sme boli dohodnutí s organizátormi, kedy prídeme, hneď som nastúpil na fotenie, potom príprava, zaobstarané občerstvenie, nádherné priestory. Pre mňa TOP LAN. Škoda bola, že sme museli prísť ráno a hrali sme až večer, takže sme tam iba sedeli, ale chybami sa človek učí a ESL bude iba lepšie. Výkon tímu bol úžasný, hrali sme s hosťom , ale chalani dali do toho maximum. So svojím výkonom som spokojný, podľa mňa som odcalloval podstatné veci a nafragoval ešte viac.

Elive počas posledného zápasu vo farbách Universe. Photo by ESL Češko a Slovensko

Tým, že to bol pre neho aj posledný turnaj v starom tíme, tak sme sa ho museli spýtať aj na jeho pocity z tohto dobrodružstva. Elive toho urobil pre tento tím naozaj veľa a bol jedným z kľúčových faktorov úspechov Universe za rok 2019. Môže ho tak veľmi mrzieť, že už spolu táto pätica naďalej nepokračovala.

Jediné čo ma mrzí je, že sme sa vzdali a podľa mňa by sme rok 2020 rozprášili. Strašne sme si sadli, čo sa týka offline a v hre som mal 4 talentovaných hráčov, ktorých som naučil všetko čo sa dalo a už by sme iba dopilovali chyby a mohli bojovať o MDL, kedže sme boli v Advanced.

Aktuálne je už známe, že Erik svojich nových spoluhráčov našiel v eSube. Aj napriek tomu, že ku koncu uplynulého roka hral vo veľkom v mixe Owned, s ktorým dosahoval skvelé výsledky. Ako už ale bolo spomenuté na jeho sociálnych sieťach, nesúhlasil s podmienkami u jeho potencionálnej organizácie a tak sa rozhodol tím opustiť. Na svoje ciele pre rok 2020 sa vyjadriť nevedel.

Ciele nemám určené, lebo neviem, čoho sme schopní, kedže spolu hráme krátko. Nemôžem byť zasa ambiciózný, že si ideme pre TOP30 ,ale ani kritický, že nevyhráme túto scénu. Ako IGL dokážem s tímom narobiť veľa vecí a vlastne to aj uvidíte :D.

Elive a jeho nový tím pre rok 2020. Photo by eSuba

Prečo je Elive 8.najlepším hráčom za rok 2019?

Elive počas roka len potvrdil to, že je špičkový hráč našej scény. Svoje skúsenosti a talent pretavil aj vo výsledkoch, keď podával famozné výkony a so svojím tímom si odniesol tri tituly. Pod jeho In-game leadrovaním mali Universe solídne výkony aj proti tímom zo zahraničia a boli blízko k postupu do ESL MDL a veľa im nechýbalo ani ku kvalifikácii sa na turnaj V4, keď po zbabranej CZ/SK kvalde podali slušný výkon v tej celoeurópskej.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.