TOP15 STYKO #3

  • Sebastián Soroka
  • 29. 01. 2020 17:00

Trojicu najlepších československých hráčov otvára Martin "STYKO" Styk

Martin „Styko“ Styk. Pri pohľade na tohto hráča je ťažké si predstaviť, že tento rok oslávi už svoje 24. narodeniny. Na CZ/SK scéne sa začal dostávať do povedomia na konci éry 1.6, kedy sa zúčastnil Lancraftu a zhodou okolností vedľa neho sedel Peter „Uno“ Lipowski, ktorého Styko zaujal a neskôr s ním začal hrať v tíme. Jeho éra v CS:GO začala v tíme ex-BEASTS, kde okrem už spomínaného Una pôsobila aj slovenská legenda, GuardiaN. Práve s Guardianom a ich CIS mixom sa zúčastnil Styko prvého väčšieho medzinárodného turnaja. Bola to offline kvalifikácia na historicky prvý major v CS:GO. Postup im vtedy ušiel o jeden zápas. Práve v tomto období pôsobil aj v eSube, kde získal titul majstra ČR a neskôr sa presunul do nEophyte, s ktorými bol bezkonkurenčná jednotka našej scény a v roku 2015 dokonca pokukovali po Európe.

Chvíľu ešte na CZ/SK scéne pobudol, bol súčasťou Fraternitas, ale potom, aj vďaka Tomášovi „Oskarovi“ Šťastnému, sa dostal do tímu HellRaisers, kde hral skoro 2 roky. Získal tam viacero úspechov, včetne postupu na majoru. Jeho dobré výkony ho nakoniec priviedli do mousesports, v ktorom zažil najúspešnejšie obdobie svojej kariéry. Získal zopár skalpov z väčších turnajov. Zahral si aj v zámorí za Cloud9 a v aktuálnej dobe reprezentuje farby tímu Godsent. Aký bol ale jeho rok 2019, že si vyslúžil tretie miesto v našom rebríčku?

Styko (druhý zľava) vo farbách eSuby v roku 2013. Hráč po jeho pravici je Peter "Uno" Lipowski, ktorého zaujala Stykova hra už v dobách 1.6. Photo by Grunex

STYKO (v strede) na Lancrafte v roku 2015.Zostava nEophyte bolavtedy jednoznačná jednotka našej scény. Na fotke taktiež môžeme vidieť Oskara, Queztona a Zera. S tými sa neskôr stretol vo svojom prvom profesionálnom tíme. Zostavu doplňoval barb1 (prvý sprava) Photo by nEophyte.

Styko svoj rok odštartoval v mousesports. Čakala ho účasť na európskom minore, z ktorého bolo cieľom postúpiť na major v Katowicich. Pred turnajom zrejme ani on ani jeho spoluhráči nečakali, že dôjde k takému failu. Mousesports sa ako najväčšiemu favoritovi nepodarilo postúpiť. To taktiež viedlo k zmenám v tíme. Vyžiadalo si to daň aj na Stykovi, ktorý bol posadený na lavičku a definitívneho prepustenia z organizácie sa dočkal až v lete.

Ako stand-in našiel útočisko po boku Maikeleleho v tíme NoChance. Práve v tomto tíme zaplnil miesto po Frozenovi, ktorý naopak smeroval na jeho miesto do Mousesports. Druhý turnaj v roku tak nastal pre Styka už s NoChance. Na kvalifikačnom offline turnaji GG League 2019 Qualifier finišoval na druhom mieste, keď vo finále nestačili na tím okolo Poľskej legendy TaZa. Tesne im tak ušiel postup na hlavný turnaj.

Medzi posledné turnaje STYKA v Mousesports patril ESL Pro League S8 Photo by ESL

Na ďalší LAN turnaj si ešte niekoľko mesiacov musel počkať. Celá pätica taktiež hľadala dlhodobejšie nejakú organizáciu, ktorá by si ich zobrala pod svoje „krídla“. S tímom sa zúčastňoval rôznych online turnajov, väčšinou však neúspešne. Jeden sa im ale podaril. Bola to online kvalifikácia na Minor. Po oficiálnom ukončení spolupráce Mousesports sa v strede júla (červenca) zúčastnil európskeho minoru. Práve tam v rozhodujúcom dueli o postup do playoff vyzval svoj bývalý tím. Žiaľ, zopakovať víťazstvo z prvého zápasu sa mu nepodarilo. Tento turnaj bol taktiež posledným pod zášitou „NoChance“. Po dlhom čase si pätica hráčov s coachom Dewilwalka našla nový domov. Reč je o SMASH Esports.

Styko si s NoChance po dlhej dobe našli miesto v novozaloženej organizácií. Onedlho ale našli zázemie v Godsente. Photo by STYKO

Pod touto organizáciu zo začiatku Styko a jeho tím hrali nejaké online turnaje a kvalifikácie. LAN premiéry sa v novom drese ale nedočkal. Na svet vyplávali informácie, že toto bolo iba skúšobné obdobie a hráči sa s organizáciou nedohodli na podmienkách ďalšej spolupráce. Našťastie krátko na to si našli hráči miesto v Godsente.

Hneď prvý turnaj, ktorého sa zúčastnili, sa konal v hlavnom meste Ukrajiny. Išlo o turnaj We Play fore Masters 2. Turnaj síce nedisponoval až tak veľkými menami, ale prizepool $100,000 bol viac než zaujímavý. Premiéra cskovej sekcii Godsentu vyšla na jednotku. Hráči si odniesli titul a k tomu $50,000. Pre STYKA je Kyjev pravdepodobne jedno z najikonickejších miest. Aspoň čo sa jeho hráčskej kariéry týka. Nielenže tu podpísal prvý profesionálny kontrakt, strávil tu mnoho hodín na spoločných bootcampomch s HellRaisers, odohral najviac zahraničný laniek, získal tu prvé top4 umiestnenie na t1 turnaji, ale taktiež tu získal aj svoju doteraz najväčšiu trofej (StarSeries Season 4 s Mousesports). K týmto miľníkom teraz pribudol aj titul z tohto turnaja.

Taký debut by si v nových farbách želal asi každý hráč. Víťazná fotka po finálovom zápase na turnaji We Play Forge Masters. Photo by !we play

Po zvyšku roka sme mohli Styka vidieť ešte na dvojici turnajov od DreamHack Open. Žiaľ tieto turnaje priniesli už „iba“ delené tretie miesta. STYKO sa už niekoľkokrát zúčastnil takýchto turnajov, ale titul mu zatiaľ vždy utiekol pomedzi prsty. Počas roka 2020 ale určite bude mať ďalší pokus nato aby dobyl tento turnaj.

Prehľad Martinových štatistík za rok 2019

 

Prečo je STYKO 3.najlepším hráčom za rok 2019?

Styko sa v prvej polovici viacmenej hľadal. Po neúspešnom minore s Mousesports, našiel útočisko v NoChance, kde sa mu ale nedarilo predrať sa cez nejakú kvalifikáciu na LAN tournament. Zlom nastal až v lete, kedy sa zúčastnil berlínského minoru, kde aj napriek tomu, že sa mu s tímom nepodarilo postúpiť zo skúpin, tak za sebou zanechali dobrý výkon. Časom prišiel úspech po víťazstve na Ukrajine, kde podal solídny výkon. Oproti roku 2017 a 2018 bol pre neho ten uplynulý menej úspešný, a to sa prejavilo aj v našom hodnotení. Navyše hráči na prvých dvoch miestách dosiahli oveľa lepšie výsledky.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.