TOP15 GuardiaN #2

  • 30. 01. 2020 19:15

Na druhom mieste sa umiestnil Ladislav "GuardiaN" Kovács

Väčšiu counter-strike legendu by ste v radoch CZ/SK hráčov hľadali ťažko. Aj keď je teraz väčšina pohltená tým, čo dokazuje Frozen, tak je to práve GuardiaN, ktorý sa z tejto scény dokázal ako prvý dostať tak ďaleko a na tak dlhú dobu. Ešte donedávna to bol jediný hráč CS:GO, ktorý každý rok získal prestížne ocenenie od HLTV, „top20 players“. Nepreslávil sa len v dobách CS:GO, ktoré ako mnohí iní zo začiatku odcudzoval. Veľké úspechy zažil aj v CS:Source či CS 1.6. Práve v Source pod krídlami Reason Gaming, vyhral viacero prestížnych zahraničných laniek včetne DreamHacku Winter vo švédskom Jonkopingu. Určite sa nestratil ani v CS 1.6. Aj v tejto verzii cska podával skvelé výkony. Zhrnúť Guardianovu kariéru je úloha na minimálne jeden dlhší článok. Je nutné ešte dodať, že v CS:GO hájil farby organizácii ako sú Virtus Pro, 3DMAX, Natus Vincere (NaVi) či FaZe Clan. Práve vo FaZe získal asi najväčšie tituly svojej kariéry. Aj napriek tomu, že v NaVi pôsobil/pôsobí oveľa dlhšiu dobu. Počas jeho prvého pôsobenia v tomto tíme ale hral v dobách éry švédskeho Fnaticu a dosť často sa stalo, že práve Švédi boli poslednou prekážkou na ceste k vrcholu. Ako ale v NaVi, tak vo FaZe, siahal po najväčšej cskovej trofeji. Reč je o majore. Ak sa pozrieme na tak konzistentného a tak skvelého hráča ako je GuardiaN, je na počudovanie, že hráč ako on ho stále nezískal. V zbierke mu tak visia 3 striebra. Z objektívneho hľadiska môžeme povedať, že by si ho určite zaslúžil. Aký bol ale jeho rok 2019?

GuardiaN (prvý) sprava v dobách CS 1.6. Photo by csportal.sk

GuardiaN v drese tímu MYDGB.net. Práve v tomto tíme hral spoločne s ďalšou legendou, Tomášom "Oskarom" Šťastným. Photo by csportal.sk

GuardiaN pôsobil začiatkom roka v tíme FaZe Clan. Tento tím sa musel vysporiadať s jedným veľkým problémom, ktorí si hráči spôsobili ešte koncom toho minulého. Bola to absencia piateho hráča, v ich prípade absencia IGL. Do tímu prišiel ako stand-in Adren. IGL povinnosti prevzal Niko. Treba ale povedať, že výsledky sa zo začiatku nejavili až tak katastrofálne, ako v neskoršej fáze roka. FaZe na prvom turnaji od iBUYPOWER obsadili delené piate ale o týždeň nato triumfovali na ELEAGUE CS:GO Invitational 2019. Turnaj bol síce menších rozmerov a iba so 4 tímami, FaZe ale splnili to, čo sa od nich očakávalo. GuardiaN sa taktiež stal MVP turnaja.

GuardiaN po úspešnom finále ELEAGUE. Photo by ELEAGUE

Nasledovala mesačná prestávka od LAN eventov, ktorá sa skončila turnajom v poľských Katowiciach. FaZe ale nedokázali obhájiť finálovú účasť z minulých rokov a skončili vo štvrťfinále. Úspešne neobstáli ani v ďalších turnajoch. V tej dobe sa na výsledkoch začalo prejavovať to, že vo vnútri tímu niečo nie je v poriadku. Nuž, FaZe Clan zavreli ústa kritikom na Blast Pro Series na Miami, keď dokázali poraziť tímy ako sú Astralis alebo Liquid. Návrat stratenej formy im toto víťazstvo ale neprinieslo.

Blast Pro Series Miami bol turnaj, na ktorom FaZe Clan umlčali svojich kritikov. Aspoň na istý čas. Photo by Blast

V máji (květnu) prišlo k výmene piateho hráča, ktorý bol stále stand-in. Adren sa porúčal z tímu a do neho zase zavítala jedna z najväčších legiend cska, Filip „NEO“ Kubski. Súdiac podľa výsledkov, tak Neo do zostavy nezapadol ideálne. FaZe absolútne nedokázali nájsť svoju formu z roku 2018. Obsadili síce tretie miesto na DreamHacku v Dallase a druhé miesto na Blast Pro Series, ale stále to neboli výsledky hodné takých mien ako sú Olofmeister, Niko, Rain alebo GuardiaN. Berlínsky major bol už iba rana z milosti. FaZe sa neumiestnili ani v top10. A práve po tomto turnaji sa začal lámať chlieb.

Ani legenda ako je Neo, nedokázala dostať FaZe späť na výslň. Photo by DreamHack

Pár týždňov po vypadnutí z majoru vyšla na povrch správa, že GuardiaN končí vo FaZe a vracia sa späť do NaVi. Tento príchod sa označoval aj ako príchod „strateného syna“. Bolo to už viac ako dva roky čo hájil farby tohto celku. Vynárali sa aj otázky ako to znova bude fungovať po boku S1mpla. Zo začiatku to s NaVi vyzeralo dobre. Ako nová zostava obsadili tretie miesto na DreamHack Masters v Malmo a hneď nato sa kvalifikovali aj na LAN finále ESL Pro League.

Výsledky NaVi vyzerali zo začiatku nádejne. Photo by DreamHack

Nanešťastie výsledky tohto zoskupenia už nešli nijako nahor. Ba naopak. NaVi sa začali herne prepadať. So zlými výsledkami prišla aj veľká kritika. Najväčšia práve na Guardiana. Objektívne ale môžeme povedať, že kritika bola oprávnená. Ako AWP hráč bol aj pri vyhraných zápasoch mnohokrát v červených číslach. V momentoch, kedy ho jeho tím potreboval najviac ako AWP zlyhal. To aj neskôr vyústilo v to, že tento post zastával znova S1mple. Ani to však nepomohlo. Návrat do NaVi sa tak určite nedá považovať za vydarený. Začiatkom tohto roka taktiež vysvitlo, že GuardiaN je posadený na bench a jeho budúcnosť je nejasná. Samotný hráč sa prostredníctvom sociálnych sieti vyjadril „Posledné mesiace boli pre mňa skutočnou výzvou, to vyústilo k súčasnej situácii na lavičke. Život ale ide ďalej a ja neviem čo ma pre mňa budúcnosť prichystaná. Čo ale teraz viem je, že sa zameriam na zlepšenie mojich individuálnych schopností a možno budem aj streamovať a uvidím čo prinesie zajtrajšok,“ Čo bude s Lacom v roku 2020 tak nevedno povedať. Vyzerá to ale aspoň tak, že končiť kariéru neplánuje.

GuardiaN a jeho štatistiky za rok 2019

Prečo je GuardiaN 2.najlepším hráčom za rok 2019?

Laco má za sebou najmenej úspešný rok od čias na CS:GO scéne. Koniec koncov sa to potvrdilo aj v rebríčku od HLTV, kedy po prvý raz chýbal. V prvej polovici roka sa mu podarilo urvať 2 tituly ale zvyšok roka bol viacmenej trápenie. Po svojom presune do NaVi sa hovorilo o tom, že by to mohol byť ten tím, ktorý tak potrebuje. Opak bol ale pravdou. GuardiaN sa v druhej polovici roku herne úplne prepadol. Jeho zlé výkony boli dôsledkom aj veľkej kritiky. Navyše hráč na prvom mieste mal oveľa úspešnejší rok. Laco je ale naďalej najúspešnejší pro-hráč v dejinách CZ/SK esportu, zároveň ide aj o jedného z najlepších AWP hráčov cskovej histórie.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.