TOP15 Frozen #1

  • Sebastián Soroka
  • 31. 01. 2020 19:30

Podľa očakávani v našom rebríčku víťazí David "Frozen" Čerňanský

Stále ešte neplnoletý mladík, ktorý pred skoro 5 rokmi vo veľkom zaujal na CZ/SK scéne, keď sa ako 13-ročný stal súčasťou Cyborg Factory a neskôr nEophyte. Svoju prvú LAN akciu pritom absolvoval ako 12-ročný. Vo finále MČR 2015 dokázal so svojimi spoluhráčmi poraziť vtedy favorizovanejšiu eSubu a získal svoj prvý veľký titul na našej scéne. V roku 2016 absolvoval svoju prvú zahraničnú LAN akciu, a to Copenhagen Games. Bolo to už vo farbách eXtatus. V Dánsku sa jeho tímu ale nepodarilo urvať nejaký lepší výsledok. Počas roka taktiež ukázal, že výkony z roku 2015 neboli náhoda a patrí medzi najlepších hráčov našej scény. Navyše v tom roku prišlo aj jeho kvalifikovanie sa do prestížnej FPL, čo vzbudilo veľký dojem aj v zahraničí. Nasledujúci rok, ako absolútna jednotka našej scény, sa so svojim tímom eXtatus stal full-time hráčom. Vtedy ešte ako žiak základnej školy poberal plat. V tom istom roku si zahral na európskom minore, opäť na Copenhagen Games, kde sa eXtatus dostali medzi šestnástku najlepších a taktiež vyhrali turnaj Cross Border Esport v Dánsku. Hráč Astralis, Magisk, sa o ňom vyjadril, že je budúcnosť counter-striku. Rok 2018 odštartoval v New Yorku na ESEA MDL season relegation, zahral si na turnaji svetového formátu V4 Future sports festival a svoje účinkovanie na našej scéne zavŕšil 4.titulom z MČR v rade. Začiatkom minulého roku sa stal súčasťou medzinárodného zloženia NoChance, z ktorého neskôr putoval do Mousesports. Aký bol teda jeho rok 2019?

Frozen (dolný rad, v strede) po úspešnom finále na MČR 2015. Photo by Mistrovství ČR v počitačových hrách

Frozen (tretí sprava) s jeho prvým profesionálnym tímom na turnaji Cross Border Esport. Photo by eXtatus

Ako sme už načrtli, Frozen svoj rok 2019 odštartoval v tíme NoChance po boku Maikeleleho. Tam pobudol zopár mesiacov. S tímom sa mu darilo bodovať na viacerých online turnajoch. Po majore v Katowiciach došlo na scéne k veľkým zmenám. Európský tím mousesports sa rozhodol angažovať hneď trojicu hráčov a to konkrétne Karrigana, w0xica a samozrejme Frozena. Tento tím začal už len menami hráčov budiť veľký rešpekt. Skúsenosti + mladá krv z nich na prvý pohľad robili ideálnu zostavu, ktorá bude získavať veľké trofeje. To sme aj koniec koncov mohli vidieť v druhej polovici roka.

Frozen sa v marci minulého roka stal súčasťou mousesports. Photo by mousesports.

Frozen si LAN debut za mousesports odbil v Londýne, kde sa s tímom kvalifikoval na LAN finále ESL Proleague Finals 9. Nasledoval presun k protinožcom na turnaj IEM Sydney, kde mousesports podali sympatický výkon a skončili, po tesnej prehre proti MIBR, pred bránami top4. Prvý turnaj, ktorý mousesports dokázali vyhrať, bol DreamHack Open Tours. Tento event síce nedisponoval tímami z top10, ale svoju kvalitu určite mal. Táto výhra bola taktiež malým skokom pre mousesports, ale veľkým skokom pre Frozena.

DreamHack Open Tours bol Frozenov prvý väčší LAN event, na ktorom dokázal zvíťaziť. Photo by DreamHack

Nasledovali rôzne kvalifikácie, ktoré Mousesports úspešne zvládli. Na rad prišla trojica turnajov. Frozen a spol. obsadili delené tretie miesto na ESL Pro League, zahrali si na veľkolepom turnaji v Kolíne nad Rýnom, kde obsadili 8.miesto. Síce malý, ale veľmi dôležitý turnaj prišiel v druhej polovici júla (červenca). Reč je o európskom minore, kde mousesport doslova zvalcovali konkurenciu a Frozen tak v 17-tich rokoch života dobýja major. Stickerky s podpisom frozena sú rázom na svete. Išlo tak o 4.Slováka v histórii, ktorému sa podarilo dostať sa na major. A taktiež aj o najmladšieho.

Frozen počas európskeho minoru. Photo by Starladder

Prišiel už veľkolepý major, kde sa Mousesports museli prebojovať do legends stage. To sa im aj podarilo. Nanešťastie im len veľmi tesne ušiel status major legiend, kedže v decider matchi podľahli vtedajšej svetovej jednotke, tímu Liquid. O nejaký mesiac nato nasledoval turnaj V4 Future Sports Festival, na ktorom bol Frozenov tím považovaní za najväčšieho favorita. Nezvládli ale semifinalový zápas a lúčili sa s umiestnením v top4. Vtedy sa na nich pomaly začala valiť vlna kritika. Bol to turnaj, ktorý mali vzhľadom na ich kvality vyhrať. Ďalšie, nie práve priaznivé výsledky, zažili na DremaHacku v Malmo a StarSeries v Turecku. Na psychike im takéto výkony isto nepridali.. Išlo o ich asi najväčšiu krízu počas uplynulého roka.

Minuloročná jeseň bola pre celý tím veľmi náročna. Myšiaci totiž zlyhali na viacerých turnajoch. Photo by EPICENTER

Nakonci novembra ale nastalo niečo veľkolepé. Mousesports dokázali zvíťaziť na turnaji v Šhangaji. Pre novú zostavu tak išlo o prvú veľkú trofej S-tieru. Týmto turnajom taktiež započala aj ich koncoročná spanilá jazda. Najväčší a najprestížnejší turnaj po majore je jednoznačne LAN finále ESL Pro League. Aj tam dokázal Dávid s jeho tímom zvíťaziť. Len za 2 týždne si myšiaci prišli na $500,000 . Svoju víťaznú šnúru turnajov zakončili na cs_summite v Los Angels. Dokonca roka ich čakal ešte jeden turnaj, kde si vydobyli štvrté finále v rade, ale nestačili na tím okolo hráča ZywoO, Vitality a brali si tak z moskovského Epicenteru, „iba“ druhé miesto. Rok taktiež zakončili v rebríčku od HLTV ako svetová dvojka, za legendárnym tímom, Astralis. Frozen má za sebou jednoznačne najúspešnejší rok vo svojej kariére. To čo sa mu predpovedalo pred pár rokmi sa stalo realitou. Frozen je hviezda svetového cska, ktorá vyhráva veľké turnaje.

Veľký triumf pre mousesports nastal na ESL Pro League 10 finals. Photo by ESL

Frozen a jeho staty z LAN eventov v roku 2019

Prečo je Frozen najlepším hráčom za rok 2019?

Tu je nejaké dlhé rozpisovanie zbytočné. Všetci sme mohli vidieť jeho neskutočný posun nahor po presunutí sa na medzinárodnú scénu. Dá sa povedať, že v prvej polovici roka sa s mousesports trochu „hľadal“, ale v tej druhej už on aj jeho spoluhráči ukázali ten veľký potenciál, o ktorom sa tak hovorilo. Na väčšine LAN akcii mal taktiež kladný rating a rovnako tak aj pokukoval po ocenení MVP turnaja. Herne dokázal tento rok tromfnúť mená ako Oskar, STYKO a GuardiaN (tí síce mali od čias na pro scéne asi najmenej úspešný rok, ale aj tak). Frozen si bez väčších diskusíí zaslúži prvé miesto v tomto rebríčku.

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.