Major začína: Dupreeh pokorí rekord, dobývať Rio prídu aj frozen a NEOFRAG

  • Sebastián Soroka
  • 31. 10. 2022 00:30

18.Major a prvý v Južnej Amerike, navyše v lukratívnej destinácii. Spoločnosť ESL v spolupráci s Valve Corporation sa rozhodli naplniť víziu, ktorú im nebolo dopriané zrealizovať v roku 2020. Najväčší turnaj sveta zavíta do brazílskeho Rio de Janeiro. Do "Mekky" juhoamerického ešportu. Všetko to začne už dnes, 31.10 otváracími duelmi v Challenger Stage.

Najprv Challenger Stage

Ako pri väčšine veľkých turnajov, ani Major netvorí výnimku. Pred zahájením hlavného turnaja nás čaká akási "kvalifikácia". Tzv. Challanger Stage sa zúčastní 16 tímov, osem najlepších získa miestenku v hlavnom turnaji, kde doplní ďalšiu osmičku účastníkov. Challanger Stage sa odohrá cez swiss systém.

Svetová jednotka v akcii hneď na úvod, rovnako tak Cloud9

Vzhľadom na aktuálnu formu a postavenie vo svetovom rebríčku prichádzajú Vitality do Ria ako jeden z favoritov. Máme však hneď od tímu, kde pôsobia najlepší a najúspešnejší hráči histórie a zároveň Izraelský strelec, Lotan "Spinx" Giladi očakávať útok na trofej? To je otázka, ktorou trochu predbiehame dobu. Vitality totiž najprv musia úspešne zvládnuť Challenger Stage. Úradujúci šampióni ESL Pro League sa musia turnajom brodiť už od úvodných zápasov, nakoľko doplatili na neúspešný duel z európskeho RMR proti dánskym Heroic.

Cestu za úspechom si tak skomplikovali a zároveň sa pripravili o pár tréningových dní, ale to vadiť vôbec nemusí. V Challenger Stage by mali dominovať, avšak nie je vylúčene, že v niektorom zo zápasov zaváhajú. Túto časť turnaja by však mali zvládnuť, starosti im ale môže robiť formát BO1 duelov. Ten občas dokáže favoritov potrápiť. Za zmienku však pri tíme Vitality stojí meno Peter "dupreeh" Rassmusen. 4-násobný Major šampión sa dočká pocty, aká neprináleží nikomu inému. Stane sa prvým hráčom, ktorý sa zúčastnil každého CS:GO Majoru.

Cloud9 síce nemajú vo svojom kádri rekordéra, akým je dupreeh, avšak ambície majú podobné ako Vitality. Možno sa o nich nedá hovoriť, ako o favoritovi na trofej, ale do bojov o postup medzi TOP8 by mali rozhodne prehovoriť. Už za čias, kedy Hobbit a spol. pôsobili pod hlavičkou organizácie Gambit to bol tím, ktorý miešal kartami. Vrchol zažili v online ére, ale ani po prechode na do LAN prostredia sa nestratili. Challenger Stage by mala byť pre nich povinná jazda. To isté platí aj pre hráčov, ktorí vystupujú pod menom "Outsiders".

Vitality sú čerstvými šampiónmi ESL Pro League

Vitality sú čerstvými šampiónmi ESL Pro League Source: ESL/Helena Kristiansson
Česko aj Slovensko zažíjú návrat na Major, uspejú "naši" chlapci?

Domáca scéna bude mať na brazílskom turnaj dvoch svojich zástupcov. Vlajku Českej republiky vrátil po vyše troch rokoch na najväčší turnaj sveta, Adam "NEOFRAG" Zouhar (OG), o slovenskú účasť sa postaral David "frozen" čerňanský (MOUZ).

Obom samozrejme želáme, čo najlepší výsledok, nuž pri nabitej konkurencii, akú turnaj prináša, musíme čeliť realite. Jednoduchý nemusí byť prechod ani cez Challenger Stage, hoc NEORAGOVe OG dostalo na úvodný zápas prijateľného súpera. Proti austrálskym Grayhound by nemali zakopnúť. Myšiakov však čakajú Outsiders, ktorí sú o niečo tvrdší oriešok.

Frozen aj NEOFRAG však môžu určite pomýšľať na postup medzi šestnástku najlepších. Zvyšok bude hudba budúcnosti, ktorou sa teraz nemusia zaoberať. Potrebné je ísť krok za krokom. Môžeme však určite očakávať, že v hlavnom turnaji chýbať nebudú.

Frozen bude jediným slovenským zástupcom na Majore Source: PGL
Medzi domácimi miláčkmi nechýbajú legendy

Už od prvých zápasov sa budú môcť Brazílčania tešiť na svojich domácich miláčikov, teda lepšie povedané, absolútnych priekopníkov, legendy alebo hráčov, ktorí si môžu postupom do TOP8 splniť veľký sen. 19 hráčov, respektíve trénerov rozmiestnených v štyroch tímoch. To je súčet brazílskych nádejí na domácom turnaji.

Objektívne má najlepšie šance na úspech FURIA, ktorá je už dlhé roky brazílskou (juhoamerickou) jednotkou. Nemôžeme však zabúdať na niekoľko mien, ktoré vo veľkej miere prispeli k spopularizovaniu ešportu v tejto časti sveta, a ktoré majú nepochybne zásluhy na tom, že sa Major koná v Brazílii.

Fallen, fer, FNX, Coldzera, TACO. 5 herných prezývok, ktoré získali pre Brazíliu dva Major tituly v rade. Táto pätica sa od seba viackrát odlúčila, avšak hráči si k sebe opätovne našli cestu, aj keď nateraz sú rozdelení v dvoch tímoch. Fallen, fer sú hráčmi tímu Imperial, ich coachom je Fnx. Duo Coldzera a TACO sú súčasťou 00NATION.

Pravdu povediac, ani jeden tím nemá z papierového hľadiska veľké šance na solídny výsledok. Jednotliví hráči nemajú ani zďaleka takú formu, akú v roku 2016. Ak ich má však niečo namotivovať, tak je to práve pocit zahrať si pred domácimi fanúšikmi. Postúpia teda do ďalšej fázy turnaja? Šanca tam je, ale budú to mať nesmierne náročné. Nemôžeme od nich čakať zázraky, aj keď hrajú doma. Najväčšie nádeje by sa však mali vkladať do tímu FURIA. "Najmenšie" želiezko v ohni je rozhodne hráč Lucas "nqz" Soares z tímu 9z.

Do hráčov Imperial vkladá svoje nádeje celá brazílská scéna Source: Instagram/Imperial
Nezabúdajme na....

Bola by chyba pri zozname tímov v Challenger Stage nepozrieť sa na istú päticu tímov. Konkrétne sa jedná o GamerLegion, Fnatic, BIG, Evil Geniuses a Bad News Eagles.

GamerLegion sa stali prekvapením RMR kvalifikácie, s ich postupom sa veľmi nerátalo. Už len na samotné RMR postúpili ako outsider, ktorí si vtedy prechádzal obdobím prestavby. Všetko ale sadlo, tak ako malo, a nemecká organizácia sa tak mohla vďaka svojim novým reprezentantom radovať z premiérového postupu na Major. Aj kvôli tomu, že zahrali vyrovnanú partiu s FaZe, respektíve Spirit alebo dokonca zdolali aj G2 Esports ich nemôžeme odpisovať.

O slovo sa nepochybne budú hlásiť Nemci z BIG Clan. Pravidelný účastník veľkých turnajov bude chcieť minimálne zopakovať výsledok z predchádzajúceho Majoru, a teda postúpiť medzi elitnú šestnástku. Podobné vyhliadky si môžu robiť aj Kosovčania z Bad News Eagles.

Veľkou neznámou sú Fnatic. Legendárna značka, ktorá sa na Major vracia po viac ako 3-ročnej prestávke. Veľa sa už odvtedy zmenilo, jeden pôvodný člen, ktorý si spomína aj na najväčšiu slávu tohto tímu, však zotrval. Nie je ním nikto iný, než Freddy "KRIMZ" Johansson. Fanúšikovia tejto organizácia by síce najradšej videli svojich miláčikov späť na vrchole, avšak realitu sa nedá ohýbať. Fnatic by im však rozhodne mohli dopriať postup cez Challenger Stage, zvyšok už bude len bonus.

A čo Evil Geniuses? Autimatic, Brehze alebo Cerq už dávno nie sú v takej fazóne, ako kedysi. Z Ria však určite nemienia odchádzať medzi prvými. Bude však ich herný prejav, natoľko silný, aby dokázali vyhrať aspoň tri zápasy a zabezpečiť si tak postup do hlavnej fázy? Hneď na úvod sa vrhnú na outisiderov z Mongolského IHC. Šanca pre nich sa tak zvyšuje. Či by však eventuálne víťazstvo nad týmto celkom nakoplo k takej jazde, že by prešli až do ďalšej fázy, nie je veľmi pravdepodobné.

Potiahne KRIMZ svoj tím? Source: ESL
Budú len do počtu alebo prekvapia?

Na každom Majore alebo aj menej významnom turnaji sa objavia účastníci, od ktorých nemáme prakticky žiadne očakávania a môžu len prekvapiť. V Brazílii budú túto "funkciu" plniť najmä tímy z krajín, kde Counter-Strike nie je na výslní, aspoň v porovnaní so zvyškom sveta určite nie. Reč je o Mongolskom celku IHC a Austrálčanoch z Grayhound. Akákoľvek výhra bude pri týchto celkoch prekvapením.

Zdroj titulnej fotografie: PGL

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.