Legenda odchádza! Benq1 sa lúči so svojou kariérou a pôsobením v eSube

  • Sebastián Soroka
  • 23. 09. 2022 11:20

Odzvonil zvonec a rozprávky je koniec. Svet už ale nikdy nebude taký, ako predtým. Tomáš "Benq1" Masaryk sa rozlúčil so svojou profesionálnou CS:GO kariérou. Symbolicky tak učinil v drese eSuby, kde strávil posledných 7 rokov, a s ktorou ho spájajú najúspešnejšie roky v roli hráča, či trénera.

Benq1 pôsobil na scéne od čias Counter-Strike 1.6, avšak veľký zlom v jeho kariére nastal s príchodom verzie Global Offensive. V roku 2014 sa mal možnosť s tímom Necroraisers zúčastniť aj legendárneho BYOC turnaja Copenhagen Games, obliekal tiež dres eXtatus a nEohypte - organizácii, s ktorými neskôr v eSube zviedol pamätnú rivalitu.

Odhliadnuc však od jeho predchádzajúcich tímov, či úspechov, je to práve eSuba, s ktorou si ho bude azda každý fanúšik spájať.

Začiatkom roka 2015 sa spoločne s Radoslavom "rd0" Tóthom, Martinom "Montty" Melíškom, Karelom "fredi" Královcom a Lubošom "HenkkyG" Ilkom stal súčasťou najznámejšej esport organizácii na domácej scéne. Odvtedy to bola jedna veľká jazda, kde sa okolo neho vystriedalo množstvo spoluhráčov. S HenkkyG však zdieľal miesto v jednom tíme ďalších 5 rokov.

Benq1 (prvý zľava) v roku 2015 Source: Facebook/Benq1

Mnohí fanúšikovia si pri spomienkach na na roky 2015-2018 vybavia práve eSubácku rivalitu s eXtatusom (predtým nEophyte, neskôr Gunrunners), kde v tom čase pôsobil David "frozen" Čerňannský. Zápasy, ktoré dostali prezývku česko-slovenské "el Clasico" boli ozdobou každého turnaja. Spočítať CZ/SK LAN turnaje, kde sa nakoniec nestretli vo finále tieto dva celky by ste dokázali na jednej ruke. Aj s touto nezabudnuteľnou rivalitou sa spájajú Benq1ho úspechy.

Od roku 2017 sa Benq1 presunul primárne na pozíciu trénera a aj, keď sa ešte párkrát do role hráča vrátil, bolo to vždy len na krátke obdobie. Esubu doviedol ako hráč a neskôr ako tréner k viacerým titulom. V jeho zbierke nechýba zlatá medaila z Hitpoint Finals, Quietus Day, For Games, ICL v Maďarsku, Y-Games, Majstrovstvá SR a mnohé ďalšie. Jednu smutnú výnimku však tvorí turnaj MČR.

Známy turnaj, ktorý sa každoročne koná na Brnenskom výstavisku sa mu žiaľ nikdy vyhrať nepodarilo. Viackrát bol veľmi blízko k tomu, aby pohár pozdvihol nad svoju hlavu, nikdy však k tomu nedošlo. Z rokov 2015-2021 získal na MČR 6x umiestnenie v TOP3. Najbližšie bol k titulu v roku 2015, kedy chýbalo eSube vyhrať na druhej mape iba 6 kôl a stala by sa majstrom. Neophyte však v čele s frozenom naštartovali comeback a zápas poslali až na tretiu mapu, kde si nakoniec ukoristili triumf. Najvyrovnanejšieho finále sme sa však dočkali v roku 2017, keď eSuba zviedla mimoriadne vyrovnaný zápas proti profesionálnej zostave eXtatus. Kto vie, ako by nakoniec dopadlo vyhrotené finále, nebyť smolného momentu s bombou v závere rozhodujúcej mapy.

Benq1 počas finále MČR 2018 Source: Facebook/Benq1

32-ročný Benq1 však môže byť pri pohľade na svoju kariéru mimoriadne hrdý. Tvrdou prácou si nezabezpečil len cenné úspechy, ale aj množstvo fanúšikov, ktorí ho pravidelne podporovali na online alebo offline akciách. Všetko sa však musí raz skončiť. Legenda eSuby a CZ/SK Counter-Striku vešia hernú myš na klinec a sústredí sa na svoju právnickú kariéru a osobný život.

Najväčšie úspechy:
  • 3x vicemajster ČR (2015,2017,2018)
  • Majster SR (2021)
  • 2x titul z Hitpoint Finals (2015,2016)
  • 3x titul z For Games (2015, 2017, 2019)
  • 2x titul z COOL Ligy (2017, 2019)
  • PLAYzone League - 1.miesto (2016)
  • ICL - 1.miesto (2016)

Ohodnotiť

0

Komentáre

Pre vloženie komentára sa musíte prihlásiť.